Expositie ‘Art to Remember’

ART TO REMEMBER: Expositie van moeder en dochter over de verborgen Kunst van Dementie

Tulpen gesneden 2

Tekeningen en schilderijen van dementiepatiënt Henny Granneman en haar dochter Syl

 

24 januari tm 19 maart 2017

Huize Theresia Vught

Molenrijnselaan 48, 5262 TN Vught

www.vughterstede.nl

Vind je het leuk om samen met mij deze expositie te bekijken, neem dan contact met me op via syl@sylvivre.nl of bel me op 06-51163090.

Dit schilderij ‘Vier op een rij’ heeft Henny in 2013 gemaakt. Ze was toen al 8 jaar ziek.

Henny Granneman (1942)

Henny is 50 jaar getrouwd met Gert en is moeder van 3 kinderen en oma van 5 kleinkinderen. Ze heeft al 10 jaar de ziekte van Pick, een vorm van frontotemporale dementie, waarbij onder andere het gedrag, spraakvermogen en het contact met anderen wordt aangetast. Sinds mei 2013 woont ze in het Retraitehuis in Uden. In 2010 is Henny begonnen met tekenen en schilderijen. Haar kunstwerken zijn ontroerend, heel puur en raken je direct in je hart.

Syl Granneman (1969)

Syl is essentiecoach en beeldend kunstenaar. Ze maakt schilderijen en beelden, zowel vrij werk als in opdracht. Voor deze bijzondere expositie heeft ze een speciale selectie gemaakt van haar moeders kunstwerken en daar bijpassende schilderijen uit haar eigen collectie aan toegevoegd.

Foto mama en ik buiten

Voorbeelden kunstwerken van Henny

foto dansende dikke dame
foto Rode lippen
foto Karel Appel
foto onder moeders paraplu
foto harnas
3 vrouwen

Henny heeft alle tekeningen en schilderijen gemaakt in de periode 2010 – 2013. Zij was toen al een aantal jaren ziek. Daarvoor heeft ze nooit getekend of geschilderd. Ze heeft de kunstwerken gemaakt bij de creatieve werkplaats in Veghel voor mensen met geheugenklachten en hun familie (tegenwoordig ‘Atelier Bijzonder Ontmoeten’). Syl heeft daar van 2011 tot en met 2013 als vrijwilliger gewerkt. Daarnaast heeft Henny ook veel kunstwerken thuis gemaakt, onder begeleiding van creatief therapeut Jolien van de Wal. Juist door haar ziekte zijn haar kunstwerken heel uniek. Henny keek heel goed naar wat ze maakte en werd daarbij steeds minder gehinderd door gedachten over hoe iets hoort te zijn. Daardoor tekende en schilderde ze heel puur. Dat zie en voel je terug in wat ze heeft gemaakt.

 

Onder ‘mijn kunst’ op deze website vind je de schilderijen van Syl. Ze heeft hieruit voor deze speciale expositie een selectie gemaakt die past bij de kunstwerken van haar moeder.